Siyah Sarımsak Nedir?

Black,Garlic

Siyah sarımsak, besin değeri açısından birçok faydası bulunan ancak kokusu ve acımsı tadı sebebiyle gerektiği kadar tüketilemeyen taze sarımsağa alternatif olarak düşünülebilir. Sarımsağın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri asırlar boyunca bilinerek birçok rahatsızlık için gerek yemeklerde gerekse karışımlarda kullanılmıştır. Siyah sarımsak ise daha yeni bir kavramdır. Taze sarımsağın siyah renge dönüşene kadar fermente edilerek keskin kokusunun ve acı tadının giderildiği ve sarımsağın yiyecek olarak tüketiminin kolaylaştığı söylenebilir.

Siyah Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Siyah sarımsağın fermente edilerek elde edilmesi taze sarımsaktan farklı özellikler kazandırır. Öncelikle antioksidan miktarının artmasına sebep olur, sarımsağın içindeki vitaminler de değişir. Antioksidan vücudu toksinden arındıran, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan çok önemli bir özelliktir. Siyah sarımsağın daha birçok faydası vardır. Solunum yolu hastalıklarına, öksürük ve bronşite iyi geldiği bilinir. Siyah sarımsak yağı faydaları arasında yıpranmış saçların bakımını ve onarımını yapması yer alır. Siyah sarımsağın diğer belli başlı faydaları şöyle sıralanabilir:

1. Daha Fazla Antioksidan İçerir

Siyah sarımsak taze sarımsaktan daha yüksek antioksidan özelliğine sahiptir. Antioksidan özelliğine sahip olan bu sarımsak insan sağlığı üzerinde aşağıdaki faydaları sağlar:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Antioksidanın toksinlerden arındırma ve stres azaltıcı etkisi vardır.
  • Strese bağlı uykusuzluk sorununda olumlu etki gösterebilir.
  • Yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur, zindelik kazandırır.
  • Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.

2. Kan Şekerini Düzenlemeye Yardımcı Olur

Siyah sarımsağın kan şekeri ve tansiyon üzerinde düzenleyici etkileri olduğu düşünülür.

3. Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Alternatif tıp olarak uygulanan bitkilerin şifalı dünyasında kara sarımsağın kalp hastalıklarını önleyici etkisi bilinse de kalp sağlığı ile ilgili rutin kontroller uzman doktorlar tarafından düzenli olarak yapılmalıdır.

4. Siyah Sarımsaktaki Bileşikler Beyin Sağlığını Korur

Bu özel besin antioksidan özelliğinden dolayı serbest radikallerin yaratabileceği beyin hücreleri hasarlarına karşı etkilidir.

5. Antikanser Özelliklere Sahiptir

Yüksek seviyede antioksidan özelliğe sahip olması sebebiyle kara sarımsak tüketildiğinde insan vücudunda hücre koruyucu ve hücre yenileyici bir etki gösterir. Bu özelliği ile kansere karşı vücudu destekler.

6. Kara Sarımsak Karaciğerinizi Korumanıza Yardımcı Olur

Siyah sarımsak tüketmenin kan şekeri ve tansiyon üzerinde düzenleyici etkileri olduğu, kalp ve beyin sağlığını koruduğu, adet ağrılarında, sindirim bozukluklarında, spazmlarda etkili olduğu çeşitli bulgularla kanıtlanmıştır. Ancak yine de tüm bu etkilerin yardımcı tedavi olarak düşünülmesi gerekir. Doktor kontrolünde kalmak ve tıbbi tedaviyi bırakmamak önemlidir.

siyah sarımsak faydaları

Siyah Sarımsak Nasıl Kullanılır?

Siyah sarımsak koku ve tat olarak aşırı keskin olmadığı için birçok kullanım alanına sahiptir, bu özel besin ile hazırlanan soslar günün her saatinde rahatça tüketilebilir. Bu soslar makarnalarda, kızartmalarda, salatalarda beğeni ile tüketilir. Bir uzman kontrolünde aç karnına yutularak da tüketilebilir. Türk kültüründe geniş yeri olan bakliyat yemekleri ve güveç tarzı yemeklerde sarımsak kullanımı yaygındır, alternatif olarak siyah sarımsak tercih edilebilir.

Siyah Sarımsağın Yan Etkisi Var mı?

Siyah sarımsak da doğada pek çok besin gibi insan sağlığı üzerinde değişik etkiler yapar. Yeterli ve doğru kullanıldığında fayda sağlayan bu besinler fazla tüketilmeleri durumunda istenmeyen yan etkiler oluşturabilir. Fazla tüketilen siyah sarımsak bulantı, kusma yapabilir, tansiyon üzerinde istenmeyen etkiler oluşturabilir. Bu da baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtilere yol açabilir. Ayrıca fazla tüketimi ya da uzun süre cilde temas halinde bulunması alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. İlaç kullanan kişilerin siyah sarımsak tüketiminde uzman hekim tavsiyesi alması önemlidir.

Siyah Sarımsak Nerede Bulunur?

Siyah sarımsak aktarlarda bulunabilir. Ayrıca online olarak doğal besin satışı yapan firmalardan temin edilebilir. Taşköprü ilçemizde birçok üretici firma bu faydalı ve özel sarımsağın temini konusunda gerek uzaktan siparişle gerek satış mağazalarında yüz yüze hizmet verir. Kara sarımsak nerede bulunur merak ediyorsanız siz de başta Taşköprü üreticileri olmak üzere doğal gıda firmalarını inceleyebilirsiniz.

Siyah Sarımsak Kalori ve Besin Değerleri

Siyah sarımsak başta B1 ve C vitaminleri olmak üzere A vitamini, allil sülfür, kükürtlü uçucu yağ ve şeker içerir. Siyah sarımsak vitamin olarak zengin olduğu gibi mineraller bakımından da zengindir. Bu özellikleri ile vitamin ve mineral desteği olabilecek bir besin olarak düşünülebilir. Ayrıca kalsiyum, fosfor barındırır. Kalori olarak düşüktür, 100 gr. sarımsakta 150 kcal civarında kalori değeri mevcuttur.

Siyah Sarımsak İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Siyah Sarımsak Nerede Yetişir?

Siyah sarımsak nemli ve sıcak bir ortamda üretilir. Türkiye’de Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi bu çeşit sarımsak üretiminde en önemli yere sahiptir. Tek dişili kaliteli sarımsağın üretim merkezi olan Taşköprü üreticileri siyah sarımsağı Türkiye’nin her yerine gönderilir, Avrupa ve Amerika’ya ihraç edilir. Kastamonu siyah sarımsak faydaları Türkiye’de ve diğer ülkelerde yaygın olarak bilinmeye başlanmıştır. Çin ve Güney Kore’de de tüketimi yaygın olan siyah sarımsak, Uzak Doğu ülkelerinde de üretilir.

Siyah Sarımsak Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Siyah sarımsağın günlük tüketim miktarı uzmanlar tarafından en fazla 4 gr. olarak tavsiye edilir. İnsan sağlığını destekleyici ürünler arasında yer alan sarımsak günlük 4 gr.dan fazla tüketmesi durumunda yan etkilere sebep olabilir. Sağlık durumunuza ve biyolojik özelliklerinize göre siyah sarımsak günde kaç diş yenmeli doktorunuzla belirleyebilir, bu miktarlar doğrultusunda tüketebilirsiniz.

Siyah Sarımsağın Farkı Ne?

Siyah sarımsağın normal sarımsaktan en belirgin farkı rengi dışında tadı ve kokusunun normal sarımsak kadar keskin ve acı olmamasıdır. Siyah sarımsak kuru meyvemsi bir tada sahiptir. Ayrıca fermantasyon süreci ile normal sarımsaktan daha fazla seviyede antioksidan özelliği kazanır.

Siyah Sarımsak Doğal mı?

Siyah sarımsak, normal sarımsağa göre 1,5-2 ay boyunca mayalanma işlemi uygulanarak elde edilir. Bu işlem herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan sadece ısı ve nem ile yapıldığı için sarımsağın doğallığını bozmaz. Bu sebeple siyah sarımsağın doğal bir besin olduğu söylenebilir.

Siyah Sarımsağın Tadı Nasıldır?

Siyah sarımsak fermantasyon sırasında acılığını ve keskin kokusunu terk eder. İşlemler bitip yemeye hazır olduğunda kuru erik başta olmak üzere kuru meyve tadını andırır, hafif tatlımsı bir tada sahip olur. Normal sarımsak gibi ağızda koku bırakmaz, bu sebeple daha rahat tüketilebilir.

Siyah Sarımsak Nasıl Saklanır?

Siyah sarımsak kuru, nemli olmayan, oda koşullarında bir ortamda saklanmalıdır. Temiz ve kuru bir kavanozun içerisinde ağzı sıkı kapalı olarak tutulması gerekir. Güneş görmeyen, uygun bir ortam mevcut değil ve buzdolabında saklanması gerekiyorsa ağzı kapalı bir kavanoz içerisinde tutmak uygun olur.

Memorial Yayın Kurulu

Sağlık yazıları memorial yayın kurulu tarafından hazırlanmaktadır.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Kapat
Add to cart
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek
Canlı Destek - Evde Sağlık
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?