Baklagiller Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?

baklagiller nelerdir

Baklagiller, bitkilerin tohum ya da meyvelerinden oluşan sağlıklı gıdalardır. Bu gıdalar, bitkilerden elde ediliyor olup yüksek oranda protein içerir. Protein oranı sayesinde kilo vermek isteyen kişilerden vücut geliştiren sporculara kadar çok sayıda bireyin öğün tercihleri arasında yer alır. Vücudun enerji ihtiyacını karşılayarak sağlıklı ve zinde bir bedene kavuşma olanağı tanır.

Baklagiller Nelerdir?

Baklagil çeşitleri; kırmızı, sarı ve yeşil mercimek, nohut, fasulye olarak sıralanabilir. Aynı zamanda yer fıstığı, börüce, barbunya, bezelye de çeşitler arasında yer alır.

Baklagillerin Faydaları Nelerdir?

Zengin lif ve mineral kaynağı olan bu yiyeceklerin insan vücuduna faydaları da oldukça fazladır. Baklagil faydaları şu şekilde çeşitlendirilebilir:

  • Yağ içermeyen gıdalar, kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Böylelikle kolesterol hastalıklarının sebep olabileceği kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlayabilir.
  • Zengin lif oranı sayesinde kalın bağırsağın kendini yenilemesine yardımcı olur. Var olan floranın korunmasında büyük öneme sahiptir. Beslenme alışkanlığının sebep olacağı rahatsızlıkların giderilmesine de katkı sağlar. Bağırsaklarda oluşan zararlı bakteri ya da mikropların yayılma ve üremesini de engelleyebilir.
  • Tokluk hissi oluşturarak öğün kontrolünü kolaylaştırabilir. Uzun süre tokluk hissi sağlayan gıdalar diyet listelerinin başında yer alır. Bazı kişiler tarafından ani açlık krizlerinin dengelenmesi amacıyla da tercih edilir.
  • Gıdalar protein bakımından da oldukça zengindir. Yüksek protein oranı sayesinde kilo vermek isteyen kişilerin kas erimesi benzeri sorunlar ile karşılaşmasını engelleyebilir. Yapılan çalışmalar yiyeceklerin yağ yakımını desteklediğini gösterir.
  • Gıdalarda demir, çinko ya da magnezyum benzeri mineraller ile beraber E ve B12 vitamini de oldukça fazladır. B12 bakımından zengin olan gıda, unutkanlık sorunlarının giderilmesine de yardımcı olabilir.

baklagiller faydaları

Bağışıklığı Güçlendirir

Baklagil bitkileri mineral ve vitamin içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek grip, soğuk algınlığı gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı vücudun kendini korumasına yardımcı olur. Aynı zamanda vitamin ve mineralleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılar. Yorgunluk ya da halsizlik problemi ile karşılaşan kişiler tarafından da sıklıkla tüketilir.

Kan Şekerini Dengeler

Kuru baklagil çeşitleri, vücut tarafından yavaş sindirilen gıdalardan biridir. Gıda çeşitleri, yavaş sindirim özelliği sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Kan şekerinde hızlı bir artış olmasını yavaşlatarak insan sağlığının korunmasına katkı sağlar.

Kabızlığı Önler

Gıdalar, bağırsakların hareketlerini düzenleyerek çeşitli rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Kabızlık da gıda tüketimi ile azalan sağlık sorunlarından biridir.

Kilo Kontrolü Sağlar

Gıdalar, zengin lif oranı sayesinde tokluk hissi oluşturur. Ani oluşan açlık krizlerinin giderilmesinde büyük öneme sahiptir. Böylelikle kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.

Demir Eksikliğini Giderir

Zengin içeriği sonucunda demir eksikliği problemi yaşayan kişilerin tükettiği gıdalar arasında yer alır. Demir eksikliğinden kaynaklanan baş dönmesi benzeri rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Vücudun ihtiyaç duyduğu demirin karşılanmasına katkı sağlar.

Baklagillerin Zararları Var mıdır?

Uzun süre ve fazla tüketilen baklagillerin vücut sağlığına zararı olabilir. Fazla tüketim, şişlik ya da gaz gibi çeşitli problemlerin oluşmasına kaynaklık edebilir. Aynı zamanda fazla tüketim baklagil alerjisi bulunan kişilerde de ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Gıdalara alerjisi olan kişilerde egzama, şişme, kusma benzeri sağlık sorunları görülebilir.

Baklagil Nasıl Tüketilmelidir?

Yiyeceklerden alınan verimi artırmak adına C vitamini ile beraber tüketilebilir. Uzmanlar tarafından da sıklıkla tavsiye edilen bu yöntem için baklagil salatası çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Salata için mercimek ya da nohut haşlayabilir, haşladığınız gıda içerisine maydanoz, nane veya marul ekleyebilirsiniz. Salata özelinde ekleyeceğiniz gıdaları damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz. Aynı zamanda limon, nar ekşisi ya da sirke gibi çeşitli soslar da kullanabilirsiniz.

Baklagil Besin Değerleri Nelerdir?

Baklagil kalori oranı ile tüketilen miktar arasında bağlantı vardır. Tüketilen gıda miktarı artında kalori oranı da artar iken azaltılan tüketimde kalori oranında da azalma görülür.

Baklagiller İle Yapılabilecek Tarifler

Baklagiller ile pek çok lezzetli tarif yapılabilir. Bu tariflerin başını baklagil yemekleri çekerken salata ya da çorbaları da oldukça lezzetlidir. Aynı zamanda haşlanan baklagiller de tüketime uygundur. Haşlanan seçenekler, tek başına tüketilebileceği gibi nane, karabiber, kekik ya da çeşitli soslar ile lezzetlendirilebilir. Aynı zamanda yayla, tarhana ya da Abant çorbasının içerisine de ilave edilebilir. Gıdalar aracılığı ile marul, yeşillik ve lezzetli soslar ile beraber eşsiz salatalar da yapabilirsiniz.

Kurubaklagiller Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kuru baklagiller hangi vitamini içermez?

Gıdalar, vitamin bakımından oldukça zengin olmak ile beraber K vitamini nadir bulunabilir.

Bebeklere baklagil ne zaman verilir?

Bebekler en erken 8. ay itibari ile bu gıdaları tüketebilir. Tüketim sırasında gıdaların iyice pişirilmiş olması ve kabuklarından temizlenmesi gerekir. Kararında tüketim de bebeğin sağlığını korurken ihtiyaç duyduğu vitaminleri almasını kolaylaştırır. 12 ay itibari ile belirli bir miktar gıdayı sulu yemek olarak tüketebilirler. Gıdaların pişme oranı ve boyutunu dikkate alarak bebeğinizin sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Baklagiller ne kadar tüketilmeli?

Vücuda oldukça faydalı olan baklagiller haftada 2 ya da 3 kez tüketilebilir.

Hangi baklagiller kilo verdirir?

Nohut, mercimek çeşitleri, kuru fasulye gibi baklagiller kilo vermeyi hızlandırabilir. Bu gıdaların tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta miktardır. Sınırsız ya da büyük porsiyonlarda tüketilen gıdalar kilo verme sürecinde istediğiniz sonuca ulaşmanızı engelleyebilir. Belirli miktarda tüketilen baklagil protein ihtiyacını da karşılayarak yağ yakımına yardımcı olur. Aynı zamanda kas kaybının da önüne geçebilir.

Baklagiller ne yönünden zengindir?

Gıdalar, protein bakımından oldukça zengin olup enerji ihtiyacının karşılanmasında büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda kalsiyum, çinko ya da magnezyum gibi mineraller de oldukça fazladır. Vücudun ihtiyaç duyduğu B12 ve E vitamininde karşılanmasına yardımcı olur.

Memorial Yayın Kurulu

Sağlık yazıları memorial yayın kurulu tarafından hazırlanmaktadır.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Kapat
Add to cart
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek
Canlı Destek - Evde Sağlık
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?