Mevsim meyve ve sebzeleri, insan sağlığını korumaya yardımcı olan gıdalardan bazılarıdır. Bu gıdalar, kimyasalsız ya da en az kimyasal ile, doğal koşullarda yetiştirilir. Bu sayede insan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin karşılanmasında büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda içeriği sayesinde dinç ve sağlıklı bir bedene kavuşma imkanı da sunabilir.
Mevsime göre meyve ve sebzeler, doğal yetiştirilme koşulları sayesinde lezzet bakımından da oldukça başarılıdır. Her mevsim yetişen meyve ve sebzelere her an ulaşılabilirken doğal içerik ve lezzetleri ile vücudun ihtiyaç duyduğu bileşenlerin karşılanmasına yardımcı olur.
Kış Mevsimi Meyve ve Sebzeleri
Kış ayları, soğuk ve yağışlı olması ile bilinse de bu koşullarda yetişen bazı meyve ve sebzeler vardır. Bu meyve ve sebzeler, içerikleri bakımından hormon ya da ilaç kullanılmadan yetiştirilebilir. Aynı zamanda yaz aylarında köklerine kadar güneş ışınlarını çekerek kış mevsiminde olgunlaşmak için enerji depolar. Bu özellikleri sayesinde kış meyve ve sebzeleri enerji ya da dayanıklılık gibi özellikler kazanmanıza yardımcı olur. Kış mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerin olgunlaştıkları ay farklılık gösterebilir.
Aralık:
Kış mevsiminin başladığını gösteren Aralık ayında yetişen sebzeler; havuç, bal kabağı, pırasa, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, yer elması, kereviz, brokoli, kara lahana ve pazı şeklinde sıralanabilir. Bu sebzeler, zengin içerikleri sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini artırabilir. Mikrop ya da bakterilerin neden olacağı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda size yeni lezzetler deneme imkanı da sunar. Bu sebzeler ile yemekler yapabilir ya da fırında yeni lezzetler deneyebilirsiniz.
Aralık ayında yetişen meyveler ise şu şekildedir: Elma, muz, ayva, nar, greyfurt, portakal, mandalina, kivi, kestane, Trabzon hurması Aralık ayı meyvelerindendir. Bu meyveler, C vitamini başta olmak üzere pek çok farklı vitamin ve mineral içerir. Bu sayede hava koşullarına karşı insan vücudunun direnç kazanmasını sağlayabilir.
Ocak:
Ocak ayında yetişen sebzeler; havuç, bal kabağı, pırasa, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, pancar, kereviz, brokoli, pazı şeklinde sıralanabilir. Ocak ayında Aralık’tan farklı olarak lahana, pancar, turp olgunlaşarak mevsimin sebzeleri olur. Yeni olgunlaşan bu sebzeler ile salatalar deneyebilir, vücudunuz için doğal vitamin ve mineraller alabilirsiniz. Ocak ayının başlaması ile mevsim meyvesi olmaktan uzaklaşan sebzeler ise yer elması ve karalahana olur. Bu sebzeler Aralık ayına özgüdür.
Ocak ayında yetişen meyveler ise elma, muz, ayva, nar, greyfurt, portakal, mandalina, kestane şeklinde çeşitlendirilebilir. Ocak ayı ile beraber Aralık’ta bulunan kivi ve Trabzon hurması mevsim meyvesi olmaktan çıkarken geriye kalan besinlerde değişiklik olmaz.
Şubat:
Şubat ayına özgü sebzeler havuç, bal kabağı, pırasa, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, pancar, kereviz, brokoli, turp, pazı hindiba, Frank soğanı olur. Şubat ayında Ocak ayında olgunlaşan sebzelerin hala mevsimidir. Bu ay içerisinde hindiba ve Frenk soğanı da olgunlaşarak mevsime özgü sebzeler arasına girer.
Şubat ayında olgunlaşan elma, muz, ayva, nar, greyfurt, portakal, mandalina, kestane mevsim meyvesi olarak Ocak ayı ile aynıdır.
İlkbahar Mevsimi Meyve ve Sebzeleri
İlkbahar mevsiminin gelmesi ile hava koşullarında değişiklikler oluşur. Kış aylarında görülen soğuk hava ve ayaz yerini sıcak güneş ve bol yağışa bırakabilir. Mevsim koşullarının değişmesi ile beraber mevsim sebze ve meyvelerinde de bazı değişiklikler oluşur. İlkbahar mevsimine özgü meyvelerin olgunlaştıkları aylarda bazı farklılıklar görülebilir.
Mart:
İlkbahar mevsiminin yeni başladığı Mart ayında yetişen sebzeler; havuç, bebe havucu, pancar, kuşkonmaz, turp, ıspanak, brokoli, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, karnabahar, pırasa şeklinde sıralanabilir. Bu ay ile kış mevsiminde görülen sebzeler devam ederken bazı yeni çeşitlerde mevsim sebzesi olur.
Mart ayında olgunlaşan mevsim meyveleri ise elma, muz ve limon şeklindedir.
Nisan:
Nisan ayı ile beraber havuç, kuşkonmaz, enginar, taze soğan, roka, biberiye, Nane, maydanoz, tere, taze kekik ve bakla mevsim sebzesi olur. Bu ayda Şubat’tan farklı olarak enginar, taze soğan, taze kekik ve bakla eklenirken pancar, bebe havucu gibi bazı sebzelerin mevsimi sona erer.
Nisan ayı ile olgunlaşan meyveler ise limon ve çağladır. Mart ayında mevsim meyvesi olan elma ve muz yerini çağlaya bırakırken limon hala vardır.
Mayıs:
Mayıs ayında bezelye, semizotu, sarımsak, kuşkonmaz, enginar, arpacık soğan, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, barbunya, ebegümeci, madımak ve bakla mevsim sebzeleri arasına girer. Mayıs ayı diğer ilkbahar aylarından farklı olarak madımak, semizotu, sarımsak, arpacık soğan, ebegümeci ve barbunya yetişir.
Mayıs ayına özgü meyveler ise can eriği, çilek ve duttur. Şubat ve Nisan ayında görülen meyveler artık yerini yeni meyvelere dolayısıyla yeni vitamin ve minerallere bırakır.
Yaz Mevsimi Meyve ve Sebzeleri
Yaz mevsiminde pek çok meyve ve sebzenin yetişir. Bu dönemde yaşanan hava sıcaklığındaki artış mevsim sebzeleri ve meyvelerinde bir zenginlik olmasına kaynaklık eder.
Haziran:
Haziran ayında yeşil biber, dolmalık biber, sivri biber, taze patates, taze fasulye, çalı fasulyesi, kabak, semizotu, bezelye, sarımsak, enginar, salatalık, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz, tere, patlıcan, domates, barbunya, üzüm yaprağı, bakla yetişir.
Haziran ayına özgü meyveler ise çilek, dut, can eriği, mürdüm eriği, vişne, kiraz, şeftali, kayısı olarak çeşitlendirilebilir.
Temmuz:
Temmuz ayında yeşil biber, dolmalık biber, sivri biber, taze fasulye, çalı fasulyesi, kabak, semizotu, bezelye, sarımsak, salatalık, börülce, mısır, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz, tere, patlıcan, domates, barbunya yetişir.
Temmuz ayının mevsim meyveleri ise sarı erik, mürdüm eriği, vişne, kiraz, şeftali, kayısı, kavun, karpuz, ahududu ve nektarin şeklindedir.
Ağustos:
Ağustos ayında yetişen sebzeler; yeşil biber, dolmalık biber, kırmızı biber, taze fasulye, kabak, sarımsak, salatalık, börülce, mısır, dereotu, fesleğen, patlıcan, domates, barbunya, bamya, iç bakla olarak sıralanabilir.
Ağustos ayına özgü meyveler ise şeftali, mürdüm eriği, kayısı, kırmızı erik, kavun, karpuz, incir, vişne, üzüm ve böğürtlendir.
Sonbahar Mevsim Meyve ve Sebzeleri
Sonbahar mevsiminde hava koşulları yavaş yavaş soğumaya başlar. Bundan kaynaklı olarak yaz mevsiminde oluşan çeşitlilikte bir azalma görülmekle beraber sonbahar mevsim meyveleri ve sebzeleri olgunlaşarak yeni seçenekler oluşturur.
Eylül:
Eylül ayında yetişen sebzeler yeşil biber, dolmalık biber, kırmızı biber, taze fasulye, kabak, havuç, salatalık, börülce, mısır, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz, tere, patlıcan, domates, barbunya, bamya ve mantar şeklindedir.
Eylül ayında doğal koşullarda yetişen meyveler ise elma, şeftali, mürdüm eriği, kavun, karpuz, üzüm, incir ve kızılcıktır. Eylül ayında yaz mevsiminde olan çeşitlerin büyük çoğunluğu devam ederken yeni meyveler de yetişir.
Ekim:
Ekim ayı ile beraber havuç, yeşil biber, kırmızı biber, pırasa veriyor karnabahar, yer elması, salatalık, patlıcan, domates, mantar ve lahana mevsim sebzeleri olur.
Ekim ayında mevsim meyveleri ise elma, armut, nar, üzüm incir, kızılcık ve kestane olarak sıralanabilir.
Kasım:
Kasım ayında yetişen sebzeler havuç, bal kabağı, pırasa, karnabahar, ıspanak, kereviz, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, lahana, pazı olarak sıralanabilir.
Kasım ayında yetişen meyveler ise elma, armut, muz, ayva, nar, greyfurt, portakal, mandalina, kivi, kestane, Trabzon hurması olarak çeşitlendirilebilir.
Mevsiminde Meyve Tüketmek Neden Önemlidir?
Bütün mevsimlerin meyve ve sebzeleri farklı olup doğal yollar ile yetiştirilir. Mevsiminde olgunlaşmayan meyve ve sebzelerin içerisinde belirli miktarlarda hormon ya da ilaçlar bulunur. Kimyasallar ile yetiştirilen bu gıdalar, insan sağlığına zarar verebilir. Aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamada noksan kalabilir.
Her Mevsim Yetişen Meyve ve Sebzeler
Dört mevsim meyvelerinin başında elma gelir. Yazlık ve kışlık çeşitleri ile elmalar, 4 mevsim meyveleri arasında yer alırken bazı maydanoz gibi bazı yeşilliklerde farklı mevsimlerde doğal bir şekilde ulaşılabilir.